Open

Blog

Heeft voeding invloed op concentratie?

Heeft voeding invloed op concentratie?

Voor onze paarden wordt er regelmatig gezocht naar supplementen voor betere concentratie en om stress te verminderen, vaak is in deze supplementen magnesium een groot bestandsdeel.
Zouden wij er als ruiters dan ook wat mee kunnen?
Zouden wij met voeding onze concentratie kunnen beïnvloeden?

Help mijn hoofd zit vol!!!!!

Druk, druk, druk

Iets wat velen van ons tegenwoordig allemaal wel kennen. Vroeger werkten we allemaal hard, tegenwoordig zijn we allemaal druk.  Werk of studie, privé, sociaal en dan natuurlijk ook de paarden. Allemaal ballen die we hoog willen houden.

Deze ‘ballen’ hebben aandacht en tijd nodig, dat maakt dat we keuzes moeten maken, maar ook dat het niet raar is dat je als ruiter soms het gevoel hebt dat het chaos in je hoofd is, van alles wat je moet en of wilt. Zeker wanneer je dan ook nog wilt presteren op wedstrijden kan deze druk in je hoofd een belemmerende factor zijn.

Met drukte in je hoofd kun je niet presteren, maar wat kun je dan doen om deze drukte weg te krijgen.
Helemaal weg krijgen zal waarschijnlijk wel nooit lukken, er ligt altijd wel iets anders in de wachtrij om de plek over te nemen.

Ken jezelf begrijp de ander met ECO-Typing

Om te beginnen is het van belang om jezelf te kennen. Wat zijn voor jou signalen in je lijf waar je aan kan herkennen dat je last hebt van ‘druk’ of ‘stress’. Dit kun je inzichtelijk maken door middel van verschillende persoonlijkheidstesten.

Wij maken gebruik van ECO-Typing om inzicht te krijgen in de mensen die bij ons trainen. Als je weet wie je bent en wat jouw stress signalen zijn, kun je jezelf maar zeker ook je omgeving (trainer, coach of mensen uit je omgeving) laten aanspreken op hetgeen zij signaleren. Maar veel belangrijker, dan kun je ook achterhalen wat voor jou stress verlagende activiteiten of handelingen zijn.

Een goede samenwerking begint bij ik.

Het druk hebben in ons hoofd vertaalt zich eigenlijk altijd uit in een reactie van ons lijf. Je krijgt meer spierspanning, of juist minder, je kunt je lichaam niet meer goed aanspreken, je wordt stijf en horkerig, sommige mensen worden kribbig, ongestructureerd of juist erg punctueel.

Daarnaast ontstaan er ook processen in je lijf als verhoging van je bloeddruk, snellere hartslag en bijvoorbeeld ademhaling die hoger wordt. Door dit alles kun je je bijvoorbeeld weer minder goed concentreren of slapen. Alles bij elkaar heeft het in ieder geval een negatieve uitwerking op je prestaties.

Als je dan ook nog terugdenkt aan de vorige blog over voeding, zien we ook vaak dat bij drukte mensen meer koffie en/of bijv. energie drankjes gaan drinken, maar ook kiezen voor snelle suikers (snoepgoed). Koffie en energie drankjes bevatten cafeïne en dat verhoogd nog extra onze bloeddruk en hartslag. Snelle suikers maken dat ons lichaam heel even actiever wordt, maar daarna juist in een suikerdip komt. Vaak kom je in een vicieuze cirkel.

Wat kun je er aan doen?

  • Ontspanningsoefeningen
  • Ademhalingsoefeningen
  • Structuur maken -to do list
  • Keuzes maken – soms ook ‘niet sociaal’ zijn, kies voor je eigen doel
  • Positieve gedachtes

Yoga oefeningen

Ontspanning- en ademhalingsoefeningen zijn erg goed om weer in het ‘hier’ en het ‘nu’ te komen, dit wil zeggen dat het je helpt om je aandacht te krijgen naar hetgeen waar je nu mee bezig bent en daar ook te blijven.
Dit levert vervolgens op dat je je veel beter voelt,  je je zintuigen weer openzet en reageert op je omgeving. Yoga kan hier een goed hulpmiddel voor zijn, ook bij Ruiterfit kan je ontspanningsoefeningen doen.
Structuur maken is heel belangrijk als je zaken wilt kunnen loslaten of een plekje wilt geven. Begin met het stellen van prioriteiten, wat is voor jou belangrijk en welke zaken zijn minder belangrijk, daar zet je tegenover welke zaken er allemaal in je hoofd spelen. Zo krijg je een mooi lijstje waar je aan kan werken en welke zaken je op de lange baan kan schuiven. Dit geeft rust en ruimte om je weer beter te kunnen concentreren.

Weerbaar

Hier horen  natuurlijk keuzes maken bij. Bij extreme drukte kies je eerst voor jouw prioriteiten, verlies nooit je eigen doel uit het oog want een duidelijk doel maakt je weerbaar. Af en toe mag je dan ook best weleens ‘nee’ zeggen tegen mensen, vergeet niet dat je zelf ook genoeg te doen hebt.

Als je door alle bomen het bos niet meer ziet, zorg dan dat je gaat relativeren. Eerst weer helder gaan nadenken, blij positief denken, hoe negatief situaties ook lijken. Pak je lijstje erbij met prioriteiten en zorg dat je in ‘oplossingen’ gaat denken en niet in ‘problemen’. Er is altijd een oplossing, anders bestonden er ook geen problemen.

Wil je hierin gecoacht worden of hier zelfstandig mee aan de slag gaan als Ruiterfit Coach laat het ons weten via onderstaand contactformulier en schrijf je in voor de Ruiterfit Coach Basic of Pro opleiding.

laat een bericht achter

Contactformulier

Houding-en-zit

Hoe zit ons lichaam op het paard?

Gebruik van de spieren tijdens het paardrijden

In onze opinie begint het paardrijden bij de bewustwording van je eigen lichaam, hoe kan ik recht zitten? Welke spieren heb ik hierbij nodig? Wat span ik normaal gesproken allemaal aan tijdens het rijden? Dit soort vragen zijn dan belangrijk om te beantwoorden vanuit je gevoel, dan bedoel ik niet je gevoel van: Hoe voel je je (gemoedstoestand) tijdens het rijden, maar dan bedoel ik het gevoel dat je op dat moment letterlijk voelt in je gehele lijf. Waar zit de meeste spanning? Waar zit mijn ontspanning? Dat soort zaken. Vervolgens is het handig om te weten voor jezelf waar je zou willen dat je de meeste spanning hebt en ook de ontspanning. Dit is allemaal te trainen, maar nogmaals het begint dus bij bewustwording.

Balans, kracht en aansturing

Nu gaan wij jullie meenemen in een klein stukje op de juiste manier gebruik maken van je lichaam tijdens het rijden, dus de bewustwording gekoppeld aan de anatomie van de mens. In het vorige blog kon je lezen dat de buikspieren en rugspieren elkaars antagonisten zijn, dus elkaars tegenhangers. Het leuke is, en nu gebruiken we een nieuwe term, deze spiergroepen zijn ook elkaars ‘agonisten’, ‘agonisten’ zijn spieren die elkaar mee helpen om een bepaalde beweging mogelijk te maken. De buik en de rugspieren zijn in de paardensport de basis om te kunnen rijden, van hieruit begint je zit, je balans, je kracht en je aansturing. Deze spieren vormen samen de basis van je Core(kern), ook wel rompstabiliteit genoemd. Alles wat een mens fysiek doet qua spanning, balans en beweging begint in ons centrum(Core) en vloeit weg naar de uiteindes, je armen en benen. Dit gebeurt alleen niet altijd met controle en hier is heel veel winst in te behalen.

In-zicht is naar binnen kijken.

Menselijk lichaam

Compensatiegedrag

Heel spijtig is dat we ons hier dus vaak niet van bewust zijn en veel compensatiegedrag vertonen, met compensatiegedrag bedoelen wij in de paardensport dat we teveel willen oplossen met onze extremiteiten, oftewel onze armen/handen en benen. Herkenbaar? Dit gaat vaak gepaard met onze adem inhouden, wat nog meer spanning oplevert in gebieden waar we juist soepel willen blijven om de juiste verbinding met het paard te behouden, de armen/schouders dus. De armen en benen behoren de fine-tuning, de finesse, de puntjes op de i te zijn in de paardensport, wat vaak aankomt op de details en de juiste verbinding zodat de combinatie perfect in harmonie is.

Leer eerst jezelf kennen

Als je dus goed wilt kunnen paardrijden en de juiste verbinding wilt krijgen en behouden met je paard zul je eerst jezelf goed moeten leren kennen. Op het moment dat je qua gevoel goed kunt sturen, dat je weet welke spieren je behoort te gebruiken en ze ook bewust kan aanspannen, dan ga je grote stappen maken en je paard vervolgens ook. Wil je dit nou leren en bewuster met je sport bezig gaan om ook grote stappen vooruit te maken, neem dan contact op en vraag ons naar de mogelijkheden.

Succes met trainen!